UI og UX design

Brukergrensesnitt for apper, nettløsninger og programvare

UX DESIGN

UX står for User Experience, eller det vi på norsk kaller brukeropplevelse.

En UX-designers oppgave er først og fremst å forstå hvordan produktet vil oppleves av de som bruker det. En skal sørge for at brukeren intuitivt skjønner hva som skal gjøres, og at det er en logisk og naturlig flyt fra det ene til det andre.

UX-designeren lager gjerne wireframes (strekskisser) eller storyboards for å illustrere hvordan brukeropplevelsen kan ivaretas på best mulig måte.

UI DESIGN

UI står for User Interface, eller det vi på norsk kaller brukergrensesnitt.

UI-design handler om å få det visuelle til å virke sammenhengende og tiltalende. Designet skal kommunisere og forsterke tankene som er gjort på UX-stadiet. Det er her ting som farger, skrifttyper, knapper, bruk av foto og grafiske elementer kommer inn i bildet.

UI-designeren lager gjerne ferdige grafiske skisser for å illustrere mer (eller helt) nøyaktig hvordan sluttproduktet skal se ut.

wtfdivi014-url15

Layout og design

Wireframes eller detaljerte skisser

wtfdivi014-url14

PSD med layers

PDF- eller PSD-filer med strukturerte layers

wtfdivi014-url16

Ferdig kode

Ferdig HTML, CSS og grafikk

Jeg samarbeider gjerne med utviklere og byråer som ønsker hjelp til å løfte det grafiske uttrykket, eller til å gjøre applikasjonen enklere å forstå for de som skal bruke den.

Noen trenger ikke mer enn et sett PDF-skisser for inspirasjonens skyld. Andre vil ha mer komplette leveranser med ferdige grafiske elementer, HTML og CSS. Fandango leverer det du har behov for.

God UX, dårlig UI

Noen nettsteder eller programmer kan oppleves som mindre pene å se på, men de er kanskje likevel oversiktelige og følger kjente bruksmønstere. Menyen er der folk forventer å finne den, knappene står på kjente plasseringer. Det synes å være nokså opplagt hvor man skal klikke for å gjøre hva.

Folk er derfor komfortable med å bruke tid på dette, fordi flyten er der og de forstår hva de skal gjøre for å komme seg videre. Dette er god UX, selv om det ikke nødvendigvis er strålende UI.

God UI, dårlig UX

I et motsatt tilfelle har du et nettsted eller et program som er rålekkert å se på, der de flotte fargene, det nydelige bakgrunnsbildet og de kule effektene gjør at du nærmest får wow-følelsen umiddelbart.

Så begynner du å lete etter menyen, og hvor skal du klikke for å komme deg videre eller for å finne kontaktinformasjon? Hvor finner du egentlig det du er ute etter? Dette er dårlig UX, selv om designet er feiende flott.

Det er kombinasjonen av hvordan et produkt ser ut og hvordan det oppleves, som er avgjørende for om man liker produktet eller ikke.

Vil du vite mer
 

Vil du vite mer om UI og UX design?

Da bør vi snakke sammen! Send en melding, så tar jeg kontakt snarest mulig.

 
Sending

Referanser